close

Cel mai simplu si ideal aluat pentru cozonacii de Paste. O reteta incercata si care a iesit mereu super gustoasa!

19.03-poza art.13

Bine ai venit sau revenit pe Specialitatea Casei, site-ul ce incearca in fiecare zi sa va vina in ajutor cu un numar cat mai mare de retete. In acest articol va vom oferi o reteta de aluat pentru cozonacii de Paste.

Lista de ingrediente:

-1 litru de lapte bătut

-2 linguri de coniac

-500 grame de unt

-2.5 kilograme de făină

-10 ouă + 3 gălbenușuri

-150 grame de drojdie proaspătă

-800 grame de zahăr

-200 grame de stafide (rahat, caise uscate, fructe confiate)

-1 priză de sare

-2 pachețele de zahăr vanilat (sau vanilie după gust)

-pesmeți

-1 linguriță de sare

Cum se prepara:

Pregatim un bol in care vom pune ouale si le batem. Apoi punem untul tinut la temperatura camerei si laptele caldut si amestecam.

Punem drojdia si zaharul, amestecam dupa care lasam maiaua intr-un loc cald jumatate de zi.

Punem stafidele intr-un bol si turnam apa fiarta peste acestea. Le lasam 15 minute sa se inmoaie, iar dupa acest timp le asezam pe un prosop absorbant.

Dupa asta punem in bolul cu maia zahărul vanilat, coniacul, sarea si stafidele sau fructele confiate.

Cernem faina pe care o adaugam treptat in compozitie si framantam un aluat omogen.

Apoi acoperim aluatul rezultat si il lasam sa creasca 1.5 ore – 2 ore.

Pregatim formele de copt pe care le ungem cu unt si presarm cu pesmet urmand sa asezam aluatu in acestea.

Lasam aluatul sa creasca putin in forme dupa care le bagam la cuptor pana vor trece testul scobitorii la temperatura de 180 grade celsius.

Va uram pofta buna!

x
Dati-ne un "Like"