Zacusca este o mancare romaneasca de legume facuta in principal din vinete coapte si ardei rosii. Se servește în mod popular tartinată pe pâine, dar și ca gustare pentru carne. Află așadar cum se face zacusca.
Reteta Zacusca
Dacă ești fan al ardeilor și al vinetelor coapte, este garantat că vei deveni fan al acestei rețete, care este o combinație a ambelor. Este o rețetă clasică populară în România, care pune accent pe ingredientele locale și, deși este caracterizată ca un preparat tartinat, este mult mai versatilă decât atât. Se poate folosi ca sos de paste și, de asemenea, ca sos pentru chipsuri sau covrigi.
Ce Este Zacusca?
Zacusca este o mâncare de legume făcută în principal din vinete coapte și ardei roșii, desi include și ceapa, roșii, ulei și condimente printre alte ingrediente posibile variabile, în funcție de bucătar. Sunt persoane care aleg să prepare zacuscă de ciuperci pentru iarnă pe lângă zacusca de vinete. Este considerată un preparat tartinabil românesc de vinete și ardei, deși poate fi caracterizat ca un sos. Răspândirea este destul de asemănătoare cu Ajvar, un popular sos sârbesc de ardei copți și vinete.
Zacusca este este conservată sau pusă la borcan pentru conservare, permițând familiilor să se bucure de ea pe tot parcursul anului, în special iarna.
Ingrediente necesare pentru a face zacuscă
Iată ce vei avea nevoie pentru a face zacuscă acasă:
- 2 vinete medii
- 4 ardei gras roșii mari
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă albă medie, tocată
- 2 ardei jalapeno
- 1 kilogram de roșii proaspete, tăiate cubulețe (și roșiile conservate sunt bune, sau chiar sos de roșii)
- ½ cană ulei de floarea soarelui
- 1 frunză de dafin
- 1 lingura miere (opțional)
- Sare și piper după gust (se folosește aproximativ 1 linguriță fiecare)
Cum Se Face Zacusca – Metoda Rețetei
Întâi, înțepi pulpa de vinete în mai multe locuri cu un cuțit (acest lucru permite aburului să iasă la gătit). Scoate tulpinile de ardei și miezul. Tăia-le în jumătate pe lungime. Încinge grătarul la foc mediu și pun vinetele și ardeii roșii.
Continuă să prăjești vinetele la grătar, răsturnându-le la fiecare câteva minute pentru a obține un carbon uniform pe piele și pulpa să se înmoaie, încă 20 de minute sau cam așa ceva. Poți vedea cum coaja vinetelor s-a întunecat și este gata să iasă de pe grătar. Când ardeii și vinetele sunt gata, îndepărteaza-le coaja. Lăsa lichidele să se scurgă timp de 1 oră.
Adăugați vinetele scurse și ardeii iute într-un blender sau robot de bucătărie și proceseaza până devine gros.
Încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie mare și adaugă ceapa și ardeiul jalapeno. Gtește 5 minute, amestecând, până se înmoaie totul. Adăugați vinetele procesate și ardeii roșii, roșiile proaspete sau conservate, uleiul de floarea soarelui, mierea (dacă este folosită) și sare și piper. Se aduce la fierbere rapid, apoi se reduce focul. Fierbeți la foc mic timp de cel puțin 30 de minute sau până când totul se combină într-o pastă mai groasă la grosimea dorită. Scoate frunza de dafin și ajustează cu sare și piper.